Curăţarea cuptorului cu microunde

Curăţarea cuptorului cu microunde pare a fi un coşmar, mai ales atunci când rămân urme uscate de mâncare. Indiferent de tipul electrocasnicelor, este esenţial să păstrăm igiena, pentru a nu ne contamina cu bacterii nocive. Ştim că după ce ai gătit, ultima grijă pe care o ai este curăţenia. Te gândeşti mereu că ai timp şi că poţi să faci asta data viitoare. Dacă te confrunţi cu această dilemă, noi îţi oferim câteva metode utile de curăţare care să-ţi uşureze munca.

Pregătirea cuptorului pentru curăţare

Înainte de a te apuca să cureţi cuptorul, trebuie să ai în vedere câteva lucruri. În primul rând, siguranţa este cea mai importantă, aşa că, asigură-te că aparatul este scos din priză. Cele mai periculoase accidente se întâmplă atunci când electrocasnicele sunt conectate la curent, iar lichidele intră în structură. De asemenea, dacă există urme întărite de mâncare, este indicat să le îndepărtezi cu o cârpă umedă, pentru a-ţi uşura munca ulterior. Întrucât unele reziduuri sunt greu de îndepărtat chiar şi prin intermediul produselor profesionale, următorul pas este tratarea termică. Într-un bol realizat din sticlă termorezistentă, stoarce o lămâie, apoi setează cuptorul pe o treaptă superioară şi lasă apa să se încălzească aproximativ trei minute. După ce apa e aproape să dea în clocot, păstrează bolul în interior pentru încă cinci minute. Vei observa că bucăţile de mâncare lipite de pereţii cuptorului se vor înmuia, uşurându-ţi munca de curăţare, iar lămâia va lăsa un miros plăcut. Dacă nu ai lămâie la îndemână, poţi efectua procesul de pre-curăţare cu ajutorul altor substanţe, precum oţetul sau bicarbonatul de sodiu. Atenţie, nu introduce niciodată obiecte din metal sau folie de aluminiu în interiorul cuptorului cu microunde! Acestea se pot inflama, generând un adevărat incendiu!

Cum se curăţă cuptorul cu microunde?     

După ce ai înlăturat „grosul,” urmează partea propriu-zisă a curăţării. Poţi începe să înlături restul petelor cu ajutorul produselor profesionale de curăţare, sau te poţi folosi de ce ai prin casă, respectiv bicarbonat de sodiu sau oţet. Trebuie să fii atent/ă la ustensilele şi substanţele pe care le utilizezi. Nu freca suprafeţele cuptorului cu bureţi de sârmă sau cârpe abrazive. Deşi este un bun dezinfectant, sarea poate zgâria farfuria rotativă şi, de asemenea, poate lăsa urme pe suprafaţa pereţilor. Contraindicate sunt şi soluţiile puternice de curăţat, cum ar fi cele pentru dezinfectarea aragazului. Spre deosebire de alte electrocasnice, cuptorul din microunde este alcătuit din materiale care pot fi degradate chimic foarte uşor.

Metode profesionale pentru curăţarea cuptorului cu microunde

Dacă vrei să îţi cureţi corespunzător cuptorul cu microunde poţi apela la soluţii profesionale. În ziua de astăzi, avem acces la o gamă variată de produse, destinate unui anumit tip de curăţare. Astfel, nu trebuie să-ţi mai baţi capul să cauţi pe internet care este cea mai bună soluţie de curăţare sau să-ţi întrebi mama ce folosea acum douăzeci de ani. Ai totul la îndemână, iar astfel de produse pot fi găsite în orice magazin destinat nevoilor casnice, fie el online sau fizic. În acelaşi timp, trebuie să ai în vedere că aceste soluţii au un grad ridicat de toxicitate. Aşadar, evită-le pe cele care conţin sodă caustică şi foloseşte întotdeauna mănuşi de protecţie! Poţi opta pentru utilizarea detergentului de vase sau geamuri, însă detergentul de vase trebuie clătit foarte bine. Pe de altă parte, detergentul de geamuri se utilizează mai uşor, iar tot ce trebuie să faci este să pulverizezi produs pe suprafeţele pătate. Geolaila oferă o categorie de degresanţi universali care îţi vor uşura munca în bucătărie.

Metode tradiționale pentru curăţarea cuptorului cu microunde

Printre metodele tradiţionale de curăţare a cuptorului cu microunde, se numără câteva enumerate la punctul unu. Nu e nicio problemă dacă nu ai acces la produse profesionale de curăţare. Nici bunica ta nu avea şi tot reuşea să cureţe cuptorul. Dacă te confrunţi cu multe pete de grăsime, una  dintre cele mai eficiente medote de curăţare este cea cu bicarbonat de sodiu. Alcătuieşte o pastă densă din praf de bicarbonat şi apă şi aplic-o pe suprafeţele grase. Consistenţa ar trebui să fie de 2/3 bicarbonat de sodiu şi 1/3 apă. Aşteaptă ca pasta să acţioneze, apoi înlătură produsul cu o lavetă umedă. Dacă murdăria nu dispare, repetă procedeul de 2-3 ori.

Oţetul este o altă substanţă la îndemână care înlătură petele de grăsime. Similar metodei menţionate la punctul unu, tot ce trebuie să faci este să introduci în cuptorul cu microunde un bol cu apă şi oţet (300 ml de apă şi două linguri de oţet). Lasă amestecul să se încălzească la o temperatură optimă, apoi aşteaptă cinsprezece minute pentru ca aburul să îşi facă efectul. Scoate bolul cu oţet, înmoaie o cârpă în lichid şi începe să cureţi pereţii cuptorului. Insistă în zonele în care murdăria este abundentă, iar pentru un miros plăcut, adăugă o esenţă. Vei observa că această metodă nu numai că înlătură petele nedorite, dar are şi efect antiseptic.

Cum dezinfectăm cuptorul cu microunde?   

Pentru a nu contamina mâncarea, este esenţial să dezinfectăm cuptorul cu microunde. Nu este de ajuns doar să-l curăţăm, întrucât bacteriile sunt foarte rezistente. După ce ai terminat de curăţat cuptorul atât în interior, cât şi în exterior, dezinfectează-l cu soluţie pentru geamuri sau oţet. Atenţie, chiar dacă spirtul este dezinfectant, nu-l folosi în cuptorul cu microunde, deoarece este inflamabil. Pe de altă parte, soluţia pentru geamuri este antiseptică şi, în plus, are în componenţă un parfum plăcut care va înlătura mirosul de mâncare arsă.

Spre deosebire de alte electrocasnice, cuptorul cu microunde necesită o îngrijire specială, de aceea, înainte de a te apuca de curăţenie, trebuie să iei în calcul toate normele de protecţie. Indiferent că foloseşti substanţe profesionale sau tradiţionale, precum bicarbonatul de sodiu sau oţetul, foloseşte mănuşi de cauciuc. Nu vrei ca mâinile şi buricele degetelor tale să sufere de pe urma acestei intervenţii. De asemenea, nu introduce substanţe sau obiece inflamabile în interiorul cuptorului cu microunde. Poate ţi se pare o banalitate, dar cele mai multe accidente grave s-au petrecut din pură neatenţie. Spor la treabă!